Wat beïnvloedt de internetsnelheid

Een reeks factoren kunnen invloed hebben op de verbindingssnelheid die de abonnees in werkelijkheid bereiken.

Enerzijds kan die snelheid worden beïnvloed door de verzwakking van het signaal op de xDSL-netwerken. Deze verzwakking wordt veroorzaakt door de vermindering van de kracht van het signaal tussen de abonnee en de DSL-apparatuur in de centrale, wanneer het signaal via het koperpaar loopt. De snelheid is dus afhankelijk van de afstand tussen de abonnee en de DSL-apparatuur.
Dit is enkel het geval bij VDSL. Bij fiber heeft de afstand geen enkele invloed op de snelheid.

Anderzijds kan de haalbare snelheid in de loop van de tijd variëren wegens overbelasting. Dit houdt verband met het effect van het gedeelde gebruik van dezelfde bandbreedte door verschillende abonnees op het netwerk van de ISP’s. De haalbare snelheid kan ook worden beïnvloed door het beheer van het verkeer en de capaciteit van het netwerk van de ISP’s. Bijgevolg kunnen er verschillen bestaan in prestatie tussen verschillende platforms en tussen de ISP’s die op eenzelfde platform actief zijn.

Ook factoren die extern zijn aan de netwerken van de ISP’s kunnen de verbindingssnelheid die voor de abonnees haalbaar is, aantasten. Daarbij denken wij bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het netwerk binnen de woning, de computer van de abonnee, de server waar de requests naar worden verstuurd, de kwaliteit van het draadloze wifi netwerk van de abonnee en het gelijktijdig delen van de verbinding tussen verschillende eindtoestellen en/of applicaties. Op deze factoren hebben de ISP’s geen rechtstreekse controle.

(Bron: Besluit van de Raad van het BIPT van 4 December 2012 betreffende de Communicatie van de Snelheid van de Vaste Breedbandverbinding, p. 4)

Have no product in the cart!/support/wat-beinvloed-de-internetsnelheid/
0